Każdej wiosny przez krótki okres, pszczoły w niektórych częściach świata dodają do miodu pewien specjalny składnik. Zbierając nektar z rododendronów, dodają do swojego słodkiego produktu pewne toksyny, które powodują szereg interesujących objawów po spożyciu. Tak zwany „szalony miód" jest często poszukiwany ze względu na swoje rzekome lecznicze właściwości, choć spożycie dużej jego ilości może powodować zawroty głowy, halucynacje, nudności, a także zaburza czynności kardiologiczne. Miód ten zbierany jest z gniazd kilku gatunków pszczół, w tym pszczół skalistych, będących jednymi z największych pszczół miodnych na świecie.
Pierwsi pszczelarze żyli już 9 tys. lat temu. Byli nimi rolnicy z Półwyspu Anatolijskiego. W "Polsce" pszczoły hodowano niewiele później.
Uczeni ciągle odkrywają tajemnice dotyczące udomowienia różnych gatunków zwierząt. Dzięki nauce wiemy coraz więcej - bo ciągle przecież nie wszystko - o tym, kiedy "zaprzyjaźniliśmy się" z końmi, psami, świniami, owcami czy krowami. Teraz przyszła kolej na pszczoły miodne (Apis mellifera ).
• Pszczelarze: Z miodem jest jak z lekarstwami, każdy rodzaj ma specyficzne właściwości. I właściwy sobie smak
• Miód pszczeli to mieszanina węglowodanów, głównie cukrów prostych, glukozy i fruktozy, w przybliżeniu 75 proc.
Rozmowa Dariusza Chajewskiego z pszczelarzem Stanisławem Baer
Dla mnie pszczelarze są jak wędkarze lub myśliwi. Czyli o swojej pasji, bo to nie jest tylko profesja, potrafią opowiadać godzinami. I mówiąc o swoich bzyczących podopiecznych, używają określeń, po których widać pasję i nić sympatii. Nie, nie, dla nich to nie są tylko owady... I jeszcze jedno. Nikt nie wie więcej o miodzie niż oni, chociaż...
Każdy z rodzajów miodu ma swoje dobroczynne właściwości. Czy wiesz jakie?
1. Wielokwiatowy – Wytwarzany jest z nektaru roślin, które rosną na polach, łąkach, w sadach i lasach. Przyjmowanie jego pomaga łatwiej znosić alergię na pyłek, a nawet uodpornić się na jego działanie. Polecany jest również przy leczeniu grypy, przeziębień i chorób dolnych dróg oddechowych.