Niemal każdy z nas wie, jak wyglądają pszczoły i co im zawdzięczamy. Oprócz tego, że dzięki nim istniejemy i mamy żywność - pozyskujemy także produkty, które są wytwarzane przez nie same. Słodki miód jest najbardziej znanym produktem pszczelim uwielbianym zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jednak oprócz niego są inne produkty, które wykorzystywane są w apiterapii i wspomagają leczenie niektórych dolegliwości lub są wykorzystywane w życiu codziennym w różnych środkach czyszczących oraz lekach.
Czytaj więcej: Apiterapia, czyli produkty pszczele wykorzystywane w leczeniu
Miła uroczystość odbyła się 15 grudnia br. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego.
Jak co roku z okazji święta patrona pszczelarzy św. Ambrożego, dwudziestoosobowa grupa członków Rejonowego Koła Pszczelarzy w Kolbuszowej wraz z Pocztem Sztandarowym uczestniczyła w uroczystościach patrona w Bazylice Leżajskiej.
Po uroczystej mszy św., na której kazanie wygłosił ks. bp. Edward Białogłowski, w pomieszczeniu w domu pielgrzyma odbyło się spotkanie pszczelarzy, które prowadził Prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie P. Tadeusz Dylon.
Czytaj więcej: Święto Świętego Ambrożego – Patrona Pszczelarzy 2016
Mleczko pszczele to pokarm królowej matki wytwarzany przez młode pszczoły robotnice. W medycynie ludowej produkt ten znany był od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe potwierdzają, że: podnosi odporność na różne infekcje, zwiększa sprawność fizyczną i intelektualną, wykazuje działanie wzmacniające, usuwa zmęczenie. Mleczko pszczele wykazuje też pozytywne działanie w przypadku miażdżycy naczyń krwionośnych oraz w: stanach zapalnych żył, osteoporozie, zaburzeniach krążenia wieńcowego i przy podwyższonym ciśnieniu tętniczym krwi. Ma jeszcze masę innych cudownych właściwości.